verbinden-met-jezelf

Verbinding met jezelf 

De verbinding met jezelf behouden is af en toe best een kunst!
Het leven geeft je dan ook situaties die je uitdagen om de verbinding te behouden. Dus is het belangrijk dat je zelf kunt signaleren wanneer je uit verbinding bent. Zodat je weer terug kunt, wat dat is het mooie ervan. Verbinding met jezelf kun je altijd weer maken. Soms heb je daar de ander voor nodig, maar het is er altijd. En dan voel je weer hoe het voelt als je thuis bent, thuis bent bij jou. Met alles. Want dan is er juist ruimte voor emoties, voor gevoel, mag het stromen. Vanuit die verbinding kun je je eigen keuzes maken en je eigen richting bepalen. 

Wat zijn signalen die je aangeven dat het écht tijd is om naar jezelf te gaan luisteren?
- Spanning in je lijf. Strakke schouders, nek, rug.
- Heel erg moe zijn, niet kunnen bijslapen.
- Verminderde concentratie. Je hoofd er niet bij hebben.
- Veel tijd doorbrengen met je telefoon in je hand. Afleiding zoeken.
- Niet alleen willen zijn of alleen willen zijn en het niet regelen.
- Ruzie, boosheid, kort lontje.
- Dingen waar je blij van wordt niet (meer) doen.

Veel klachten komen overeen met klachten die mensen ook ervaren als ze een burn-out hebben of aan het begin van een burn-out staan. Wat ik heb gemerkt aan de mensen met wie ik werk en aan mezelf is dat deze klachten minder worden naar mate je meer contact hebt met jezelf. De verbinding met jezelf maken en /of houden vergt ook moed. Het betekent onder ogen zien waar je bang voor bent. En dus ook je donkere kanten, ook wel schaduwkanten genoemd, onder ogen zien. Ze toelaten, jezelf helemaal durven zien. Met je mooie en je minder mooie kanten want ook hier zit de verbinding: er is geen licht zonder donker! 

En alles wat je niet kon of durfde toe te staan, in je gevoel of gedachten, heb je onderdrukt met je adem. Dit is meestal een onbewust proces. Alles wat je niet kon inademen, waar je volmondig ja tegen kon zeggen, heb je ergens vastgezet in je lichaam. Zo verkrampt je lichaam elke keer een beetje. Voor mij is de adem dan ook de meest directe manier om de verbinding met mezelf te blijven voelen. En dan met name de bewust verbonden ademtechniek, hiermee ga je op zoek naar jouw beperkende of onnatuurlijke ademhalingspatronen en die breng je zachtjes terug naar je natuurlijke ademstroom. De meest krachtige ademtechniek die ik ken (en dat zijn er best wat😉). Tijdens het mini retreat 'De kracht van de adem' eindigen we altijd met een ademsessie, een ongelofelijk mooie manier om de verbinding met jezelf te ervaren.