chinese elementen yin yoga ontspanning

Qigong vijf Chinese elementen en Yin yoga

Voel je energiek en gezond

retreats voor thuis

Vanuit huis

Wanneer jou het uitkomt

retreats voor thuis

Ontspannen

Op je eigen manier

retreats voor thuis

Gezond

Verbeter je gezondheid

De oefeningen van de ‘Vijf elementen Qigong’ die al eeuwen toegepast wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde hebben een heilzaam effect op je gezondheid en gevoel van welbevinden. Aan de hand van de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water worden oefeningen uitgevoerd om de energie van de organen te reguleren en te versterken. Wanneer alle elementen in lichaam en geest in balans zijn voel je je vitaal en in balans. De energie stroomt dan gelijkmatig in en door je lichaam, waardoor alle organen hun werk optimaal kunnen doen.

De vijf elementen staan voor fundamentele krachten in de natuur die jij ook als mens bezit. Volgens de Chinese filosofie is iedereen met deze krachtige energiestromen in balans gezond en gelukkig. Deze cirkel van de vijf elementen symboliseert de energiestroom van het leven en ieder element heeft een verbinding met een bepaalt seizoen.

Vuur– zomer (de natuur staat in volle bloei, explosieve energie).
Aarde– nazomer (de oogsttijd; de natuur beleeft een laatste bloeitijd maar bereidt zich ook voor op de inkeer van de herfst, balancerende energie).
Metaal– herfst (de natuur keert naar binnen, de energie is naar binnen gericht).
Water– winter (de natuur is in rust, geconcentreerde energie).
Hout– lente (de natuur wordt wakker, de energie is naar buiten gericht).qigong elementen yin yoga gezondheid

Elementen en de organen

Behalve met de seizoenen corresponderen de elementen ook met de organen in het lichaam. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde gelooft men dat Qi (levensenergie) door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt getransporteerd via meridianen (energiebanen). Alle bovenstaande elementen corresponderen met bepaalde energiebanen en die energiebanen zijn weer gekoppeld aan bepaalde organen. Deze hebben zowel een fysieke als een psychische kant. Zo gaat bijvoorbeeld de longmeridiaan niet alleen over ademen, maar ook over de emotie verdriet. Het mooie van deze serie is dat je telkens kunt kiezen aan welk element, dus welke kwaliteiten, jij op een bepaald moment behoefte hebt.

Review retreats voor thuis Nathalie

Nathalie

Zen

Helemaal zen ben ik gewoon na de oefeningen. Ik had helemaal geen ervaring met qigong, de bewegingen zijn heel vloeiend en zacht maar brachten veel bij me teweeg, de tranen begonnen te stromen zonder dat ik echt verdrietig was en erna voelde ik me echt opgelucht, helemaal zen:-)

yin yoga vlinderzit

Yin Yoga

Alle houdingen zijn zittend of liggend en iedere houding wordt langer aangehouden, dit helpt je spanning los te laten en je weefsels worden soepeler. Je leert om bewust aanwezig te zijn in het moment, met aandacht naar je lichaam en gevoel te luisteren. Je hebt  meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lichaam beter te voelen. Dit maakt je weerbaarder tegen stress doordat je je leert over te geven aan de houding, de situatie, aan het moment. Ook tijdens de yin wordt er één element uitgelicht vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Zo worden de stromende vloeiende qigong bewegingen gecombineerd met de rustige yin yoga houdingen en ga je de helende werking van de elementen ervaren.

Wat krijg je allemaal

 • Ervaar het effect van zowel qigong als van yin yoga
 • Theorie over de Chinese elementen en hun werking naast praktisch voelbaar in je lichaam
 • Vijf lessen van een uur
 • Inclusief gratis app zodat je de oefeningen over en altijd kunt doen
 • Direct en onbeperkt toegang
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk dus je kunt terecht met al je vragen per mail of via whatsapp.
chinese elementen yin yoga ontspanning

€37          of kies voor het abonnement 

Qigong vijf Chinese elementen en Yin yoga

Voel je energiek en gezond

Voordelen:

 • Ervaar meer ontspanning en een helder hoofd
 • Verbetert fysieke klachten en stijfheid
 • Vertraging van de hartslag en ademritme
 • Stimulatie van je lichaamsenergie
 • Versterken en versoepelen van je bindweefsel en gewrichten
 • Een betere nachtrust