mediteren-kun-je-leren

Mediteren kun je leren.

Mediteren is eigenlijk heel simpel. We maken het alleen vaak moeilijker dan nodig is. Tijdens meditatie neem je een moment om tot rust te komen en niet mee te gaan in de gedachten die in je hoofd rondgaan. Makkie toch??

De meeste mensen gaan mediteren omdat ze zich beter willen voelen: meer rust, minder in hun hoofd, meer helderheid, gelukkiger zijn… Maar regelmatig krijg ik opmerkingen of vragen over het feit dat mensen zich niet gelijk beter voelen als ze mediteren, dat ze juist het gevoel hebben dat het onrustiger in plaats van rustiger in hun hoofd wordt. Dus hoe zit dat??

Door meditatie word je je meer bewust van wat er in je leeft. Welke gedachten, gevoelens en fysieke sensaties er zijn. Veel mensen gaan maar door, de hele dag en negeren ze de signalen van hun lichaam omdat ze op hun hoofd, op hun wilskracht maar door gaan. En als je dan gaat zitten om te mediteren, ja dan kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld ineens je vermoeidheid of onrust ervaart. Dat komt dan niet door de meditatie maar doordat je je bewust wordt van dat wat er is, de vermoeidheid of onrust die er al was maar die je weg had gestopt.

Meditatie geeft je de kans om alle kanten van jezelf te leren kennen en te omarmen. Zodat er niets weg hoeft. En jij helemaal jezelf kunt zijn. Dat is wat uiteindelijk een diepe rust, acceptatie en ontspanning geeft.

Mediteren is niet moeilijk maar zodra je stil gaat zitten en dat niet vaak doet, zullen je gedachten over het algemeen alle kanten opgaan. We noemen dit ook wel ‘the monkey mind’ en deze springt alle kanten op! Dit is volledig normaal en betekent niet dat je niet goed bezig bent, het is vooral belangrijk om niet op te geven en te blijven oefenen. Voor mediteren is het belangrijkste en misschien ook wel de grootste uitdaging om je verwachtingen los te laten. Juist alles toe te laten wat er is, aan gedachten, emoties, fysieke sensaties, wat dan ook. Meditatie helpt je om je minder te identificeren met je gedachten en gevoelens. Je bént niet je gedachten en gevoelens, je hébt ze. Dat is een groot verschil.

Als je dit dagelijks vijf minuten oefent zal je steeds meer ontspanning in je leven kunnen ervaren. Een van de grootste voordelen van meditatie is dat het je weerbaarder maakt. Door regelmatig te mediteren, kan je beter omgaan met tegenslagen en verassingen in je leven.

Een fijne manier van mediteren is het volgen van je adem, deze heb je altijd bij je ( zo lang je leeft😉 ), en zo geef je je brein dat graag iets te doen heeft, een taak. Heel simpel zeg je tegen jezelf: ik adem in, ik adem uit…..

Succes verzekerd!