Adem en stress
Ademen doe je vanzelf, daar hoef je niet over na te denken. Je adem wordt aangestuurd door je autonome (onwillekeurige) zenuwstelsel en gaat eigenlijk automatisch. Dat is maar goed ook natuurlijk want daardoor adem je ook terwijl je slaapt. Nu is het alleen zo dat de meeste mensen nog maar 30% van de capaciteit van hun adem gebruiken en daardoor is het belangrijk om je bewust te worden van je adem en deze te sturen. Wanneer je je gestrest voelt, is je adem vaak hoog in de borst, snel en onrustig. Door je bewust te worden van je adem en deze te reguleren zorg je ervoor dat je stress en de bijbehorende klachten verminderen.
Klachten die het meest voorkomen bij een versnelde adem zijn:
1 Pijn in schouders en nek
2 Gejaagdheid
3 Vaak zuchten en gapen
4 Snel vermoeid
5 Hartkloppingen
Wanneer je (veel) stress hebt adem je dus te hoog en te snel. Het kan zelfs zo zijn dat mensen met stressklachten voortdurend aan het hyperventileren zijn zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Vooral perfectionistisch ingestelde mensen, die hoge eisen aan zichzelf stellen en veel in hun hoofd bezig zijn, krijgen hiermee te maken. Zoveel mensen, zoveel adempatronen, maar één ding is zeker: jouw adem laat zien hoe jij je leven leidt.
Zoals je ademt zo leef je.
Wanneer je ademoefeningen bij stress wilt gaan doen, kan het in het begin soms lastig zijn om de adem te sturen, maar: oefening baart kunst! Ik deel hieronder wat tips met je die je meteen kunt toepassen, maar je kunt je ook opgeven voor onze gratis 7 daagse Adem Challenge. Dan neem ik je dag voor dag mee in meer theorie over de adem en krijg je dagelijks een video in je mailbox met de oefening van de dag😊 .
Hieronder vind je tips die je kunnen helpen bij stressklachten en het krijgen van een gezonde adem:
Adembewustzijn:
Deze oefening kun je overal doen, altijd, 2 seconden, 2 minuten, 2 uur😉. Het belangrijkste in het beoefenen van adembewustzijn is dat je de adem niet beïnvloed. Je volgt enkel de adem op de manier waarop de adem dit wil. Je neemt waar:
Ga na of je door je mond ademt of door je neus.
Ga na waar de adem naartoe gaat. Borst, middenrif, buik?
Bewegen er andere delen van het lichaam mee?
Welke delen zijn gespannen/ontspannen in je lichaam?
Voel het ritme van je adem.
De diepte van je adem.
Optimale adem
Eerst zet de buik uit (buikademhaling), vervolgens de flanken (middenrifademhaling) en daarna de borstkas. De uitademing vindt in omgekeerde volgorde plaats. Het kan je helpen eerst eens de
handen op de buik te leggen en naar de handen te ademen, daarna op de flanken en als laatste de vingertoppen op de borstkas. Vervolgens adem je bewust langs alle drie deze gebieden.
Uitadem verlengen
Je uitademing verlengen zorgt ervoor dat je tot rust komt, je lichaam herstelt doordat het parasympatische gedeelte van je hersenen wordt geactiveerd. Je ademt bijvoorbeeld in 4 tellen in en dan langer uit. Als het kan verdubbel je de uitadem.
Oefening baart kunst. Maak je geen zorgen als het niet meteen lukt. Wees je ervan bewust dat je het ‘verkeerde’ adempatroon misschien al wel jaren aan het trainen bent en dat je dit niet even in 10 minuten kunt veranderen. Geef je lichaam de tijd maar blijf wel dagelijks oefenen!