detox en yoga retreat

Detoxen

De darmflora reinigen, de lever ontlasten en het lichaam ontgiften. Het zijn allemaal redenen om te detoxen, om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Je lichaam wordt, hoe gezond je ook leeft, blootgesteld aan verschillende gifstoffen. Dat is niet direct een probleem omdat ons lichaam goed is in detoxen. De lever, nieren en darmen werken samen om alle gifstoffen zo snel mogelijk uit het lichaam te werken. Vooral de lever speelt daarin een belangrijke rol. Maar aangezien de hoeveelheid gifstoffen die we binnen krijgen sterk is toegenomen kunnen ze niet altijd even goed verwijderd worden waardoor er ziekteverschijnselen in het lichaam kunnen ontstaan. En dus kun je je lichaam een handje helpen om de opgebouwde afvalstoffen kwijt te raken.

Detoxen bestaat nog niet zo lang. Dat komt omdat het vroeger niet nodig was, maar met ons veranderde eetpatroon en de overvloed aan (onnatuurlijke) producten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, de vervuiling van de lucht, gecombineerd met het stressniveau dat danig is toegenomen maken dat detoxen is ontstaan.

Zelf vind ik het fijn om zo rond de wisseling van de seizoenen, dus vier keer per jaar, te detoxen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende manieren om dit te doen. Ik kies ervoor om dat op een milde manier te doen, stap voor stap af te bouwen en ook weer op te bouwen waarbij ik twee dagen sapvast. Bij het Detox en Yoga Retreat deel ik mijn favoriete manier om te detoxen met je. Dit is inclusief uitgebreide handleiding en ondersteunende video’s en audio’s.

Maar natuurlijk kun je ook zelf aan de gang, hieronder deel ik wat tips met je:

-Doe de detox in een tijd dat je het niet zo druk hebt. Dan kun je beter luisteren naar je lichaam en toegeven aan je behoeftes. -Plan niet teveel sociale dingen in zoals een etentje.
-Bereid jezelf van te voren goed voor. Zorg dat je kasten zo leeg mogelijk zijn qua slechte producten (chips, koek, pakjes, zakjes, snoep, frisdrank).
-Haal alle ingrediënten voor de eerste paar dagen alvast in huis. Dat helpt!
-Je laat dus bewerkte producten even staan, maar ook cafeïne houdende producten en natuurlijk alcohol en tabak. Bij voorkeur eet je geen zuivel of rood vlees.
-Zorg ervoor dat je voldoende fruit en groenten eet.
-Drink twee liter water of kruidenthee.
-Bouw een aantal momenten in je dag waarbij je wat adem-, yoga- of qigongoefeningen doet.

Luister vooral naar je lichaam, neem je rust en geniet er ook van!