Oceaan adem

Oceaan adem/Ujjayi adem

Je adem is je tool voor meer plezier en vitaliteit in je leven en er zijn ongelofelijk veel ademtechnieken maar in dit blog ga ik het hebben over Ujjayi. Ik houd ongelofelijk veel van de Atlantische Oceaan en ben misschien daarom wel zo’n fan van de Ujjayi adem. Deze ademtechniek uit de yogatraditie wordt namelijk ook wel Ocean Breathing genoemd. Dit vanwege het zacht ruisende geluid wat ontstaat achter in de keel.


In de oude yogageschriften staat het volgende beschreven:
“Bij wie Ujjayi beoefent, stopt het verval van de fysieke en mentale krachten…Nooit zal men gekweld worden door slijmkwalen, hoesten, koorts, spijsverteringsproblemen en zenuwpijnen”.

Vertaald vanuit Sanskriet;
Ujj betekent ‘oprichting’ en U(d) betekent ‘expansie’ of ‘verruimen’.
Jay is een overwinningsgroet of zegevierend.


De reden dat deze ademhalingstechniek de zegevierende ademhaling wordt genoemd, is omdat het uitzetten van de buik en borst tijdens deze ademhaling iemands zelfvertrouwen vergroot op een manier dat die doet denken aan een zegevierende krijger. Op een dieper of spiritueler niveau gaat de Ujjayi adem over het bereiken van vrijheid van gebondenheid.

Het is een techniek die warmte genereerd in het lichaam en de geest kalmeert en het verhoogt de concentratie. Door gebruik te maken van de Ujjayi adem tijdens de uitvoering van yogahoudingen (asana’s), verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en verzuren de spieren minder snel. Het effect is ook een gefocuste, rustige geest. Deze ademhalingstechniek geeft dus energie en helpt je tegelijkertijd te ontspannen.

Ujjayi brengt je dus focus en energie en kan daardoor een meditatief effect op je hebben. Ook is het een fijne oefening als je een beetje prikkelbaar bent. Het brengt je bij de rust en stilte, ook als je zelfbeheersing op de proef wordt gesteld.

De techniek:
Ga zitten in een comfortabele houding of kom rechtop staan met de voeten op heupbreedte.
Adem eerst in door de neus en adem uit door de mond, waarbij je zachtjes ‘hhhhhhaaa’ zegt. Je voelt de keel iets samenknijpen, dat is goed. Je kunt je ook voorstellen dat je een spiegel wilt beslaan.

Oefen dit een paar keer en sluit vervolgens je mond en adem en uit door de neus terwijl je het ‘ruisende’ geluid maakt. Adem gelijkmatig, lang en diep.