Wat is een Chakra

Wat is een Chakra?

Een chakra is een innerlijk energiecentrum, het woord wordt letterlijk vertaald als cirkel of wiel. Deze chakracirkels verwijzen naar energiestromen in het lichaam en de belangrijkste punten waar die samenkomen noemen we chakra’s. Er zijn zeven energiecentra gelegen langs de wervelkom van de onderrug tot de kruin. Iedereen heeft een fysiek lichaam maar ook een subtiel lichaam, chakra’s vormen een brug tussen deze twee lichamen en verspreiden Praña; de universele levenskracht. Wanneer er zich spanningen of blokkades in het lichaam bevinden, kan de energie niet goed stromen en kun je zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel uit balans zijn. Als je een mooi, gezond, krachtig en gelukkig leven wilt leiden, dan is het belangrijk dat deze zeven verschillende chakra’s goed functioneren en in balans zijn. Wanneer de energie niet optimaal functioneert in je lichaam, is dit soms lastig te veranderen. Vaak is dit het gevolg van overtuigingen/ gedachten die je in je leven hebt geïntegreerd. Het mooie is dat je via het werken met je chakra’s, een eeuwenoud werkzaam systeem vanuit de yogatraditie, hier via het de wijsheid van je lichaam verandering in kunt brengen. Goedwerkende chakra’s zorgen voor goed werkende lichaamsfuncties. Ze hebben een werking op: waarneming, adem, bloedsomloop, voortplanting en afscheiding, maar ook je gedachten en gedrag.


De zeven belangrijke chakrapunten zijn:

Eerste Chakra – Muladhara – Wortelchakra
Tweede Chakra – Svadhisthana – Heiligbeenchakra
Derde Chakra – Manipura – Zonnevlecht Chakra
Vierde Chakra – Anahata – Hartchakra
Vijfde Chakra – Vishuddhi – Keelchakra
Zesde Chakra – Ajna – Derde oog Chakra
Zevende Chakra – Sahasrara – Kruinchakra


Alle chakra’s zijn even belangrijk. Net als bij een auto, wil je dat alle wielen goed werken, aan maar één wiel wat goed functioneert heb je niet zoveel. Het chakra systeem is veelomvattend en gaat erg diep.


Wil je meer leren en ervaren over de chakra’s?


Doe dan mee met onze online chakrareis. Je gaat ontdekken waar de chakra’s voor staan en wat een eventuele blokkade is bij ieder chakra. Kennis van de chakra’s geeft een inzicht in jezelf. Het helpt dingen te duiden. Het steunt je in je pad om dichter bij jezelf te komen en te vinden wat jij nodig hebt.