Leven vanuit je hart

Leven vanuit je hart betekent voor mij dat je met liefde, zachtheid en openheid kunt kijken naar jezelf, anderen en de wereld om je heen. Het betekent dat je in contact bent met anderen vanuit een diepe verbinding met jezelf. Deze verbinding vind je in je hart, hier vind je compassie, liefde, mild- en zachtheid. Als je dat kunt voelen is het ook makkelijker om contact te maken met je eigen innerlijke wijsheid, je intuïtie.

Veel mensen zijn dat contact kwijt geraakt, het gevoel lijkt ondergeschikt te zijn aan dat wat het hoofd vertelt. Wat er in ons hoofd plaatsvindt zien we als interessanter, intelligenter, belangrijker, waardevoller. Zeker binnen de Westerse cultuur wordt dat versterkt, we moeten van jongs af aan al veel. Het hoofd wordt erg aangesproken en de momenten van puur gevoel worden schaars. Ons brein, ons hoofd, is door de evolutie zo geprogrammeerd dat het ons constant wil behoeden voor nare ervaringen. Daar is op zich niets mis mee maar wanneer je je alleen daardoor laat leiden, laat je je feitelijk leiden door angst. Je hoofd wil je beschermen voor negatieve gevoelens maar zorgt er daardoor voor dat ook de positieve gevoelens niet binnen komen.

Uiteindelijk zijn er twee basis emoties van waaruit we handelen: Angst en Liefde. En is het een keuze die jij maakt; reageer ik vanuit angst of vanuit liefde? Je kunt jezelf trainen om steeds vaker te leven vanuit liefde, en het leven vanuit angst achter je te laten.

Wat je kunt doen is je steeds bewuster worden van je reacties en je gedachten. Je traint dit door allereerst meer en meer in het moment te zijn, in het hier en nu, door te ervaren en alles dat er is er te laten zijn, zonder oordeel, zonder toekomst of verleden. Het hoofd los te laten en alleen maar te voelen. Alles wat zich in je hoofd afspeelt heeft namelijk betrekking óf op het verleden óf op de toekomst en daarmee ben je niet in het hier en nu; de enige tijd dat je kunt genieten!! Uit onderzoek blijkt dat we gezonder en gelukkiger worden als we meer vanuit het hart gaan leven. Dat gaat niet vanzelf, maar is wel de moeite waard. Deze tips gaan je erbij helpen:

Tip 1. Maak contact met je lichaam.

Voel jij je lichaam echt goed? Ben je blij met je lichaam of heb je er juist een hekel aan? Of heb je er regelmatig een conflict mee, omdat je lichaam niet doet wat jij eigenlijk zou willen? Hoe maak je weer contact met je lichaam? Begin met bewust te ademen! Volg de stroom van je adem, in en uit door je neus. Zonder oordeel voel je je lichaam en volg je de stroom van je adem. Doe deze bewuste adem 5 minuten per dag de komende 14 dagen.

Tip 2. Houd een dankbaarheidsboekje bij.

Schrijf iedere avond voor je gaat slapen drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit hoeven helemaal geen grote dingen te zijn, het kan van alles zijn, van de opkomst van de zon, tot een onverwachte glimlach.. Dankbaarheid geeft je liefdevolle energie

Als je er een gewoonte van maakt om elke dag in je dankbaarheidsboekje te schrijven, zal je merken dat de energie van je hart meer gaat stromen.

Tip 3. Ga de natuur in.

De natuur geeft rust, innerlijke vrede. Door de drukte van de dag, de vele prikkels die wij tegenwoordig binnenkrijgen door internet, telefoon, social media, de druk van de maatschappij enz. wordt de natuur in ons verstoord. En door letterlijk in de natuur te zijn kun je je het snelste ontladen en opladen. Je hebt geen compleet bos nodig om de natuur te ervaren, je kunt het ook in je eigen achtertuin doen of in een stadspark. Het genieten van een groene omgeving is heilzaam. Ga dus regelmatig de natuur in en maak hier ruimte voor in je agenda.

Tip 4. Adem coherent.

Naast de ademoefening van tip 1 kun je ook de volgende oefening doen: Kom gemakkelijk zitten en adem dan in 6 tellen in door je neus en ook weer in 6 tellen uit door je neus. Als dit te langzaam is voor je maak je er eerst 5 tellen in en 5 tellen uit van. Doe de oefening 5 minuten en voel na.... Door de coherente ademtechniek ontstaat er samenhang tussen je hartslag en je ademritme. Zo verminder je gevoelens van stress en onrust.

Van tot  ❤ tot ❤