Verbinding

Ben jij weleens de verbinding met jezelf kwijt? En hoe merk je dat? Verbinding met jezelf is eigenlijk best een vaag begrip🙄.

Met de verbinding met jezelf bedoel ik helemaal congruent zijn in gedachten en gevoel. Vaak luisteren mensen (alleen) naar hun gedachten en vergeten daarbij hun gevoel. Soms lijk je je gevoel te volgen maar is het je hoofd dat spreekt. En hoe kom je daar nu achter? Wat je nodig hebt is dat je nieuwsgierig onderzoekt wat er speelt, in je lijf, je emoties. Om de tijd en rust te vinden om daadwerkelijk te voelen wat er gaande is. Waar wordt je door getriggerd? Waar stroomt het niet? Wat raakt je en op welke manier?

Er is een innerlijk weten in jou dat precies weet wel en niet goed voor je is maar veel mensen luisteren daar niet naar. Omdat het spannend is, confronterend is, omdat je bang bent voor de gevolgen als je echt bij je zelf naar binnen gaat kijken. Allerlei gedachten die bij je op kunnen komen als je gaat luisteren naar je gevoel, en toch is het belangrijk om die verbinding met jezelf aan te gaan.

Vanuit die verbinding met jezelf kom je thuis bij jezelf en is er ruimte voor jouw wensen, jouw verlangens, jouw gevoel. Als dat stroomt maak je keuzes vanuit je hart, bepaal je jouw richting. En het allermooiste is dat doordat jij in verbinding bent jezelf en van daaruit beweegt dat je bijdraagt aan een eerlijker wereld. Je kent vast de volgende zin: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf.” Het is een mooie tegelspreuk, ik weet het, maar zó waar. Ik zie dat als een steentje dat je gooit in het water waardoor er eerst een klein golfje ontstaat maar deze breidt zich uit. Ook wel bekend als het ‘ripple effect’ vrij vertaald: Een steeds uitbreidend effect veroorzaakt door één losstaande gebeurtenis.

Alleen vanuit de verbinding met jezelf kun je verbinding aangaan met de ander: open, krachtig en liefdevol, vanuit vertrouwen. Wat je helpt die verbinding te behouden of weer op te zoeken is zoals ik hierboven al schreef echt tijd en rust voor jezelf te nemen.
 -Wandel in de natuur.
 -Zet alle beeldschermen uit.
 -Staar wat voor je uit.
 -Luister naar je lijf.

En dat is wat mij betreft écht de aller, allerbelangrijkste: het weer leren luisteren naar je lijf. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ”Je lijf is zo ongelofelijk wijs, zoveel wijzer dan je hoofd.’’ Dus zoek naar een manier om in contact te komen met je lijf op een manier die bij jou past. Bovenstaande tips helpen mij maar voor mij persoonlijk is meest directe manier om te voelen hoe het nu echt met me gaat mijn adem. Zoals je ademt zo leef je. Ook bewegingsvormen zoals yoga of qigong zijn mooie manieren om het contact met je lichaam te herstellen. Ga vooral ervaren en voelen wat past bij jou.